• +381 19 558 003
  • Jabukovac

Dan otvorenih vrata
Školska dokumenta


Osnovna škola
“Jovan Jovanović Zmaj”

J a b u k o v a c

  amblem škole

 

       Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” u Jabukovcu osnovana je davne 1846. godine i spada u red najstarijih osnovnih škola u opštini Negotin. Više od vek i po rada na obrazovanju i vaspitanju mladih generacija vredno je pomena. Prvi učitelj bio je Aleksandar Sekulić. U svojoj dugoj istoriji ova prosvetna ustanova prolazila je kroz teške vremenske periode, imala je svoje uspone i padove, deleći sudbinu svoga naroda i svojih Jabukovčana, što je podrobno opisano u monografiji koja je objavljena povodom proslave jubileja – 150 godina postojanja i rada škole.

        Ime “Jovan Jovanović Zmaj” naša škola nosi od 1997. godine, kada je promenjen raniji naziv “25. maj”. Tada je ustanovljen i novi Dan škole – 2. jun.

       Delatnost škole je predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje. Realizacijom nastavnog plana i programa škola ostvaruje svoje ciljeve i zadatke.

      Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” obavlja obrazovno-vaspitnu delatnost u matičnoj školi u Jabukovcu i područnim četvororazrednim odeljenjima u selu Vratna. Učenici V – VIII razreda, koji žive u Vratni, do škole u Jabukovcu koriste autobuski prevoz (5 km).

 

       Prirodno okruženje i društvena sredina Jabukovca, kao i Vratne, gde se nalaze područna odeljenja ove škole, pružaju dobre uslove za realizaciju obrazovno-vaspitnih zadataka. Škola ima tradicionalno dobru saradnju sa mesnim zajednicama Jabukovac i Vratna, uz uključivanje roditelja i drugih saradnika u aktivnosti škole.

 

      Škola radi u tri objekta. Zgrada matične škole stara je 53 godine i paviljonskog je tipa, sa mokrim čvorom i centralnim grejanjem. Škola ima električnu, telefonsku i vodovodno-kanalizacionu instalaciju. Pored školske zgrade, matična škola ima i sledeće objekte: kuhinju sa trpezarijom i pozornicom za školske priredbe, školsku radionicu, kotlarnicu, nadstrešnicu za ogrev, magacinski prostor i garažu.

 

       Svi napred navedeni školski objekti izgrađeni su zadnjih decenija uz pomoć šire društvene zajednice, ali najviše zahvaljujući angažovanju Mesne zajednice Jabukovac, sredstvima samodoprinosa, dobrovoljnim prilozima i dobrovoljnim radom Jabukovčana.

 

        Školski objekti područnih odeljenja u Vratni i na Ciganskom Groblju, kao i bivšeg područnog odeljenja na Pojana Lungi izgrađeni su u isto vreme kad i matična škola. Zadnjih godina su renovirani i pružaju izvanredne uslove za obrazovno-vaspitni rad. Ukupna površina školskih objekata matične škole i izdvojenih odeljenja iznos  1980 m2.

     

      U zgradi matične škole u Jabukovcu nalaze se sledeće prostorije: specijalizovana učionica za predškolsku nastavu, učionice za razrednu nastavu, kabineti za predmetnu nastavu, fiskulturna sala, biblioteka sa preko 3000 knjiga i časopisa i medijateka, koja raspolaže velikim brojem savremenih audio-vizuelnih i drugih nastavnih sredstava. U medijateci su smešteni i računari pa se ova prostorija koristi i kao multimedijalna učionica.

     Pored tekućih popravki i održavanja školskih objekata i opreme, svake godine veliku pažnju posvećujemo investicionim radovima u školi. Iako skromna, sredstva iz budžeta lokalne samouprave racionalno koristimo. S ponosom ističemo završetak izgradnje nadstrešnice za ogrev (dimenzija 10 m x 8 m x 4 m) u matičnoj školi u Jabukovcu, 2007. godine zahvaljujući sredstvima opštine Negotin, kao i zalaganju i radu radnika škole i velikoj pomoći roditelja i jabukovačkih lovaca. Novu školsku godinu škola u Vratni dočekala je sa izgrađenim mokrim čvorom, renoviranom kuhinjom i “umivena” novim fasadnim bojama, što je takođe primer dobre saradnje škole, roditelja i lokalne zajednice (opštine, mesne zajednice) na stvaranju što boljih uslova za rad škole. U matičnoj školi u Jabukovcu, na početku nove školske godine, učenike su “dočekale” pastelno ofarbani hodnici i holovi, a sve to zahvaljujući sredstvima iz opštinskog budžeta i pomoći sponzora, uz dobru organizaciju posla.


    

      Da bi obrazovno-vaspitni rad u školi bio što uspešniji i efikasniji, neophodno je da škola bude adekvatno opremljena učilima i savremenim nastavnim sredstvima. Naša škola je bila među prvim seoskim školama koja je imala opremljen kabinet informatike računarima. Donacijama i korišćenjem sopstvenih sredstava, zadnjih godina nabavljena su nova audio-vizuela sredstva, fotokopirni aparat, računari sa pratećom opremom (skeneri, štampači), školski nameštaj i sportska oprema. Akvarijumi s egzotičnim vrstama ribica samo upotpunjuju sliku. Ponos naše škole je i razglasna stanica, koja već godinama uspešno funkcioniše.

 

       Nabavljeni su: laptop računar i video-projektor, sintisajzer, strunjače i lopte, merni instrumenti za nastavu fizike, određene hemikalije za nastavu hemije, biološki preparati, globus i geografske karte, radio-CD-kasetofon, zidne slike, kao i knjige za školsku biblioteku. Projektom Ministarstva telekomunikacija, Digitalna škola, dobili smo digitalnu učionicu sa 20 novih računara. Takodje, rešili smo i problem ozvučenja za školske priredbe i proslave. Naime, opština Negotin obezbedila je sredstva za kupovinu ozvučenja koje zajednički koristite naša škola i AKUD “Floričika” Jabukovac.

 


    

       Estetskom uređenju škole i njene okoline poklanja se izuzetna pažnja. Održavanje zelenih površina i nega cveća stalna je briga pomoćno-tehničkog osoblja, ali i učenika škole.

 

 

 

Copyright © 2023 OŠ Jovan Jovanović Zmaj - Jabukovac All right reserved.